Utæt eller ?

Hele sommeren har vi gået og undret os over vandstanden i den forreste havedam. I den bagerste havedam var vandstanden ideel. Var det virkeligt så varmt, at vandet fordampede eller var havedammen ganske simpelt blevet utæt? Vandet var sunket en hel del og det var tæt på at fiskene ikke havde ret meget vand at svømme i. Flere gange har vi resigneret og fyldt dammen op igen, men det bliver man ikke ved med, når der ialt er 11.000 L vand i de to damme.

Flere gange har vi snakket om, at det nok blev en nødvendighed at tømme hele dammen, fjerne alle stenene og lægge nyt dug i bunden. Ikke lige det vi havde mest lyst til, så den løsning blev sat på standby. Det var næsten for uoverskueligt at tænke på.

Men så på en eller anden måde, fik vi standset vandpumpen fordi den skulle renses. Og det tog det meste af en dag pga. en masse forstyrrelser, så vandet nåede at løbe fra den bagerste dam ned i den forreste dam. Og så stod det bare der og stod et par dage. Derved fandt vi ud af at havedammen ikke var utæt alligevel. Vandstanden forblev stabil. Ergo så må det være et sted i jorden hvor slangen pumper vandet op til det øverste vandfald. Måske var det derfor at nogle bunddækkener omkring dammen groede helt vildt.

Dvs. pumpen er stoppet for denne sæson og vi har lagt en iltsten i hver dam for at der er noget cirkulation i vandet, så det ikke fryser til. Så køber vi os lidt tid, så vi til foråret kan få gravet slangen op af jorden, og få fundet ud af hvor utætheden er. Måske kan vi nøjes med en ny slange, måske skal der noget helt andet til. At vi skal flytte en masse planter er vist billigt sluppet, det gror hurtigt til igen. Alt andet end at tømme havedammen. Godt at vide hvad man skal starte med i næste års havesæson.

Kommentarer