Havedam i udu

Vores havedam har stået på to-do-listen og ikke mindst på what-to-do-listen de sidste par år. Fra at være to velfungerende havedamme på i alt 11.000 l vand med to vandfald til to ikke samarbejdsvillige problemer. Sidste år gravede havemanden op langs røret til pumpen på landjorden fra dam 1 til 2, for at konstatere at det ikke var her problemet lå. I år har vi skiftet pumpe samt lagt nyt dug under vandfald 2. Vandfald 1 blev også repareret og glæden ville ingen ende tage, da lortet igen kørte optimalt. For en tid i hvert fald.


Pludselig forsvandt vandet i dam 1 næsten over en nat. Tørken fik skylden for at vandet fordampede hurtigt og nyt vand blev pumpet i. Men lige lidt hjalp det og den tunge beslutning måtte tages. Enten skulle der nyt dug i hele bunden i forreste dam, eller også var tiden måske bare til at nedlægge dammen eller formindske den en del.


Havemanden gik i gang med at tømme forreste dam for koi og guldfisk. Så fik vi holdt mandtal og der var faktisk 1 koi tilbage efter fiskehejrens besøg. Måske fik den lov at overleve, fordi den er sort og kunne kamuflere sig. Der gik en pæn tid med at få fanget de 37 guldfisk, og de bor nu i bagerste dam. Pumpen blev flyttet op i dam 2 og nu løber det store vandfald lifligt.


Tilbage var så at lave nye planer for hvordan dam nr. 1 skulle formindskes osv. Men så skete der det, at kræfterne slap op pga. uforudset sygdom i nær familie og vi glemte alt om små problemer, så som havedamme der ikke fungerer optimalt. Pludselig en dag så vi til vores forbløffelse, at dam nr. 1 ikke er utæt mere, men hvor f@nden ligger problemet så?? Vores bud er at vandfald 1 er utæt igen og derfor må vi have helt nyt dug på her - altså engang, når vi får et roligt øjeblik til det. Amen altså, vi løber ikke tør for arbejdsopgaver foreløbigt. Det vi måske løber tør for, er vand der går sine egne veje.



Kommentarer