Den danske sprog er svær

Det danske sprog er svært og specielt på de sociale medier. Det der er skrevet i den bedste mening kan enten virke anerkendende eller dybt provokerende - alt efter hvem der læser det, hvilken holdning læseren har til det skrevne samt hvilket humør læseren er i. Modtager bestemmer budskabet. Alt hvad du skriver kan og vil blive brugt imod dig. Er du klar til en potentiel shit storm? Tør du?

Når en tråd kan køre af sporet, skyldes det at al kommunikation består af 7% ord, 38% betoning og 55% kropsprog. Dvs. Af en sætning på 100 skrevne ord er der kun 7 ord der går rent ind. Resten forstås måske ikke da betoning og kropssprog kan ikke ses bag skærmen. Måske kan det reddes lidt med emojiens eller smileys.


I en overophedet tråd skrev Kenneth: "Når man stiller sig frem som en lygtepæl og lyser vejen op for andre, kommer der desværre en hund og pisser på en i ny og næ".


Heldigvis er der nogle der tør være lygtepæle og vise vejen for andre. Nogle mennesker tiltrækkes af lys. Nogle kan godt lide at gå hvor der er oplyst, fordi det føles trygt. Andre fordi de ikke kan finde vej uden. Nogle er dygtige til at navigere i mørke, måske fordi de har gået vejen før. Og så er der dem som skal lette ben overalt - bare fordi de kan.

Som modtager behøver vi som udgangspunkt ikke at føle os krænket, hver gang vi læser noget vi ikke er enige i, selvom det kan være uendeligt svært. Vi behøver heller ikke reagere skriftligt på det hver gang. Vi har heldigvis ikke ytringspligt. Vi kan nøjes med at tage det til efterretning. Vi kan lære en masse ved blot at lytte og måske se tingene fra en anden vinkel, og nøjes med tænke: nå det var da li godt grow eller *#@!% lidt.

Vi har alle vore egne holdninger/meninger/grænser. Det må man også godt have, så længe man husker at respektere modpartens. Såfremt man debatterer er det vigtigt at forsøge at være meget konstruktiv/faktuel og kun bruge de 7 rigtige ord i en debat. Hvis det ikke lykkes er det nok mere konstruktivt at gå en lang tur med hunden. Intet svar er også et svar.

Den danske sprog er en svær en at trykke sig ud på, men jeg er heldigvis ligegyldig. 7-9-13 held og lykke med den svære kommunikation.

Kommentarer